Wijnmaker Domaine Ratte

Wijnhuis Domaine Ratte
Regio Arbois, Jura, Frankrijk
Methode Natural
Druiven Pinot Noir, Trousseau, Chardonnay, Savagnin, Poulsard
Wijnen Naturé, Pinot Noir, Clos Maire, Grand Curoulet

Op doorreis naar Nederland stopten we in Clermont Ferrand. In een klein wijnwinkeltje annex barretje dronken we een mooie Pinot Noir uit de Jura. Dit was onze eerste kennismaking met de mooie wijnen van Domaine Ratte. De eigenaar vertelde ons enthousiast over familie Ratte en gaf gegevens om contact te leggen. De volgende ochtend in de auto was de mail snel geschreven. Een paar weken later vertrokken we naar de Jura.

De bodem verschilt per perceel, gaande van fossielrijke kalk en krijtbodems tot blauwe en grijze mergel.

Samen met hun zoon Quentin runnen Francoise en Michel-Henri domein Ratte. Voorheen teelde de familie druiven voor de lokale coöperatieve maar sinds een paar jaar werken ze voor zichzelf. Deze verandering ging vanzelf omdat ze meer en meer volgens de wetten van de natuur gingen werken. Eerst biologisch en later biodynamisch. Alle plantenpreparaten op basis van extracten van kamille, valeriaan en brandnetels zijn huisgemaakt. Veel werk maar het loont.

Domaine Ratte omvat nu 9 ha, de oudste wijnstokken zijn nog afkomstig van de ouders van Francoise. De rest hebben ze er in de loop der jaren bijgekocht. Een mooi domein met fantastische wijnen.

‘Ons doel is om een zo natuurlijk mogelijke wijn te maken met respect voor de natuur en de druif. Dat begint in de wijngaard maar gaat door in de kelder, met zo weinig mogelijk interventies’.

Winkelwagen
Scroll naar boven